Pomidory w cieście naleśnikowym
Na straganach królują pomidory. Różne odmiany. Można jeść takie, jakie najbardziej nam smakują, malinowe, kaliskie, lima.... I właśnie te ostatnie zwróciły moją uwagę a to dlatego, że są mięsiste i jak najbardziej nadają się do dzisiejszego przepisu
Składniki:
4-5 sztuk pomidorów lima
zioła: natka pietruszki, koperek, bazylia
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
½ szklanki mleka
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Przygotowałam ciasto naleśnikowe:
Żółtka po rozbiciu jajek wbiłam do miski miksera, dodałam mąkę, 1 łyżeczkę oleju i mleko. Zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie szpatułką wymieszałam ze zmiksowanymi żółtkami. Dodałam do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Odstawiłam, żeby ciasto „odpoczęło”.
Pomidory włożyłam do rondelka, zalałam gorącą wodą, potem dla zahartowania zimną i zdjęłam z nich skórkę. Pokroiłam w grube plastry. Posypałam posiekanymi ziołami.
Na patelni rozgrzałam olej.
Plasterki pomidorów zanurzałam w cieście naleśnikowym i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
No comments:
Post a Comment